MOJ PROCES DELA

Arhi+dizajn

Ker me velikokrat vprašate kako izgleda sodelovanje z mano in kakšne so cene sem se odločila, da malo opišem na kakšen način se projektov lotim in kako izgleda moj proces dela.

1. PRVI STIK

Naš prvi stik se običajno zgodi prek IG ali maila ampak temu še ne morem reči prvi stik. Dejansko je prvi stik takrat, ko mi pošljete opis vaših načrtov, fotografije, okvirne kvadrature, želje. Takrat si običajno izmenjamo nekaj mailov ali se slišimo po telefonu kjer predstavite kako si vi predstavljate naše sodelovanje. Na podlagi tega vam pripravim OKVIRNO ponudbo. V kolikor vam je sprejemljiva predlagam sestanek na objektu.

2. SESTANEK

Najbolje je, če se pred začetkom dobimo na objektu. Takrat se lahko pogovorimo o vseh vaših težavah, razložim vam lahko posamezne faze in možnosti. Pogledamo si objekt in v večini primerov že takrat naredim vsaj izmero obstoječega stanja za primer, da bomo nadaljevali. Po tem sestanku kjer si izmenjamo vse informacije pripravim URADNO ponudbo glede na dogovorjeno. Na tej točki se odločite ali se strinjate s ceno in ali smo se karakterno dobro ujeli (tudi to je zelo pomembno). V kolikor ste se odločili da nadaljujemo, poravnate 50% ponudbe in začnem delo. V kolikor ste se odločili drugače, poravnate le moj strošek obiska.

3. ZAČETEK DELA

Najprej si naredim projektno mapo, kjer si shranim vse vaše fotografije, ideje, podloge. Potem se lotim izrisa obstoječega tlorisa glede na moje meritve na objektu. Včasih se zgodi, da imate izrise že narejene in ste z njimi zadovoljni recimo pri novogradnjah. V tem primeru glede na poslano podloge uredim ali prerišem.

4. TLORISI

Ko imam osnovo narisano (obstoječe stanje) se lotim iskanja rešitev glede na vaše želje in zahteve. Moja prva naloga je ustvariti funkcionalen prostor za vas. Vedno si narišem nekaj različnih variant glede na možnosti, ki jih prostor ponuja in pa tudi glede na obseg. Običajno je ena z minimalnim posegom, kakšna pa tudi z večjim posegom. Seveda igra veliko vlogo pri tem vaša informacija o tem kako “globoko” se boste zadeve lotili.

5. SESTANEK

Ko imam osnutke tlorisov pripravljene običajno predlagam sestanek kjer si pogledamo variante in skupaj izberemo pravo za vas oziroma vaše komentarje in želje glede narisanih tlorisov.

6. KONEC I. FAZE

Po tem sestanku vam pripravim končno mapico z izrisanimi obstoječimi tlorisi in predlaganimi tlorisnimi rešitvami ter tlorisom kjer pripravim tudi shemo pozicij razsvetljave, ker se mi zdi razmislek o svetlobi ključen pri vsakem projektu. Na tej točki se lahko poslovimo in nadaljujete naprej sami. Šele ko dobite končen izdelek in smo vsi zadovoljni, se poravna drugih 50%.

7. II. FAZA

Če želite projekt z menoj nadaljevati se pogovorimo o vaših željah naprej. Tu postanejo zadeve bolj specifične. Začnemo razmišljati o materialih, barvah, oblikovanju pohištva. Pogovorimo se o vaših željah (oblikovanje, količina, vizualizacije, željeni izrisi) in zopet vam pripravim ponudbo za ta del, prilagojeno vašim željam. (v kolikor se že v štartu odločite za kompletno oblikovanje, tukaj samo nadaljujemo z delom).

8. OBLIKOVANJE

Običajno si najprej poiščem različne reference glede posameznih prostorov in izdelam celostni koncept, da se barve in materiali lepo povežejo med seboj skozi celo stanovanje. Pripravim moodboard kolaž in začnem oblikovanje pohištva. Pomagam si tudi z vizualizacijami skozi katere se lažje pogovarjamo o točnih barvah in materialih, saj lahko naredimo primerjave (Na primer kuhinja v lesu ali v beli. Temen ali svetel pult… itd). Pregledam ponudbo svetil, tapet, kosov pohištva in jih vključim.

9. SESTANEK

Nekje na 80% projekta se dobimo na sestanku kjer gremo skozi moje predloge. Takrat je zelo pomembno, da poveste kaj vam ustreza, kaj vam ne. Moji projekti niso samo moj “statement” ampak morajo odražati vaš stil, vaše želje in ustrezati vašem življenjskem slogu. Tu ni pomembno ali je meni osebno všeč določena stvar ali ne ampak kaj je všeč vam. Jaz vas zgolj vodim in vam dajem predloge, da vi lažje ugotovite kaj vam je blizu.

10. ZAKLJUČEK

Na koncu dobite mapico s kompletnim projektom, tlorisi, vizualizacijami, moodboardom materialov in barv, predlogom pohištva, keramike, risbami pohištva po meri, katalogom predlaganim svetil. Lahko si predstavljate, da je kar zajetna knjigica.

Po izvedbi pa sem najbolj vesela, če me povabite na kavo, da lahko vidim končni produkt in naredim kakšno fotografijo 🙂

V naslednjem delu pa objavim še okvirne cene.