Hiška za Julijo

Prčkarije

Na faksu sem preživela šest let. In v teh šestih letih sem izdelala ogromno maket. Vedno sem rajši delala makete, kot 3d modele na računalniku. Po urah in urah za računalnikom je izdelovanje makete prav sproščujoče. Z rokami na nek način ustvarjaš svoj projekt, z zavedanjem, da nikoli ne bo realiziran. Tako pa dobi svojo resničnost.

Občudujem hišice za punčke. Ne jemljem jih zgolj kot igrače ampak kot učni pripomoček in umetniško delo – arhitektura v malem. Prek igranja vlog v miniaturni hiški otroci gradijo svojo domišljijo in se nezavedno učijo prostorske predstave, pomen različnih prostorov v hiši, merila, barve. Enkrat sem našla hiške slovenske ustvarjalke Little houses by Arteva ki so me popolnoma prevzele. Celota detajlov in premišljenih kosov pohištva jim res da poseben čar. Že takrat sem si mislila: “Oh, tole bi pa lahko kupila za Julijo!”

Little house by Eva hiša za punčke

Potem pa je en popoldan tast pripeljal 3d printer. Tak, za domačo rabo. Kakor sva se ga s Simonom na začetku veselila, sva na koncu sedela na kavču in cel večer razmišljala kaj sploh natisniti. Takrat so mi začeli po glavi hoditi miniaturni stolčki, mizice, omare. Ker pri svojem poklicu uporabljam 3d modeliranje, mi tega sploh ne bi bilo težko narediti. In rodila se je ideja o maketi – hiši za punčke za Julijo.

Zakaj za Julijo, ne za Lukca. To nima nobene zveze s kakim razlikovanjem po spolu. Seveda se bosta na koncu igrala z njo oba. Ampak Julija je drugi otrok in kljub temu da sta enakovredna dobi 99,9% igrač in ostalega od Lukca. Toliko pa sem trajnostno usmerjena in škrta da ne bom kupovala dvojnih igrač. Torej to bo moje darilo Juliji za njen 1.rojstni dan.

Šla sem v akcijo in se kot arhitektka lotila projekta, s skicirko v roki. Po nekaj variantah, sem imela naskicirane tlorise in prerez. Naslednja faza projekta: digitalizacija.

Skice tlorisov

Glede na mojo vnemo je projekt kmalu dobil 3d model kjer sem še ugotovila nekaj zadev, ki jih moram izboljšati.

Sledila je (kot se običajno zgodi pri vsakem projektu) kruta realnost. Po pogovoru z mojstrom MK Woodarts (mojstrsko mi je izdelal že pomagalčka – learning tower za Lukca) sem dobila kar nekaj napotkov kako moram dejansko pripraviti projekt za izvedbo.

Tako da, sledi izris kosovnice za laserski izrez…

… nadaljevanje sledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *