Mali triki za velike spremembe

Arhi+dizajn

V teh kaotičnih karantenskih časih se je naše življenje v 90% preselilo v domače okolje. In kaj hitro se zgodi, da nas stvari, ki jih prej nismo niti opazili kar naenkrat spravljajo v slabo voljo. Stanovanje ni dom, dokler si ga ne ustvariš. Dokler mu ne daš svoje note, ga ne opremiš s svojimi spomini. Lahko je popolno opremljeno, z najbolj finimi kosi pohištva, pa bo še vedno tuje, dokler ne postane naš dom. In ravno tako velja obratno. Ne potrebujejo vsi dizajnerske opreme, popolnega kavča in stilskih luči. Nekaterim je več vreden občutek domačnosti, vonj, žarek svetlobe, ki posije skozi kuhinjsko okno, ko si zjutraj kuhaš kavo.

Ker pa nimamo vsi možnosti popolne prenove bodisi zaradi finančnega vložka, ki pride s tem, bodisi zato, ker je stanovanje najemniško, sem pripravila nekaj nasvetov, kako z minimalnim vložkom lahko določene dele stanovanja izboljšamo, spremenimo, naredimo svoje.

Barve

Ja seveda, najbolj očitna stvar, ki jo lahko predlagam in stvar, ki večino od nas spravlja v obup. Sama namreč nerada pleskam, saj to z sabo potegne maskiranje, prah, čiščenje… Pa vendar je to ena izmed stvari, ki jih lahko naredimo sami in najbolj spremeni prostor.

Izberimo si barvno paleto svojega doma. Kot osnovo predlagam belo, še posebej, če je stanovanje oziroma soba majhno. Potem pa dodajajte odtenke. Glede na to, da je pleskanje vseeno poseg, ki ga ne izvajamo vsak mesec za večje površine predlagam nežne naravne odtenke, ki pa jih potem z ostalim dekorjem ali manjšimi poudarjenimi elementi lahko poživite, če ste tip za bolj drzne poteze.

Na kakšen način torej prebarvati steno?

  1. pol – pol

Zadnje čase je precej modno stene prebarvati na polovico. Spodnji del nekako na višini 120cm v temnejšo, zgornji del v svetlejšo barvo. Na ta način optično povišamo strop in razbijemo monotonost, hkrati pa je to še vedno tako “strog” način, da zadeva ne izpade preveč vpadljiva. Edino pravilo je, da zgornja barva ne sme biti nikoli temnejša od spodnje. Poigramo se lahko tudi z mejo in sicer je lahko pravilna, ostra ali pa razgibana.

vir: pinterest
vir: pinterest

2. Poudarek

Sama nisem navdušena nad barvanjem ene celotne stene v drugo barvo. nekako se mi zdi to na prvo žogo, vendar v določenih primeril lahko izpade prav simpatično. Bližje mi je ideja, da si zamislimo nekaj drugačnega. Lahko je krog, geometrijska oblika. Če je to manjši del, si lahko privoščimo tudi močnejše barve.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

3. Naslikajmo si “tapeto”

Tisti, ki imate v sebi malo več kreativnosti, se lahko lotite tudi bolj umetniškega pleskanja. Ustvarite lahko geometrijske igre, vzorce in teksture, ki bodo popestrili prostor.

vir: pinterest
vir: Pinterest

Svetloba

Eden izmed najpomembnejših elementov v prostoru je svetloba. S spremembo svetlobe in luči lahko v prostoru naredite popolnoma nov ambient. Centralna luč naj bo svetla, močna. To namreč uporabite kadar si želite, da je prostor generalno razsvetljen. Dodajte stoječe ambientalne luči s senčili ali usmerjene v stene. Kot zadnje pa lahko uporabite manjše vire svetlobe, ki sicer prostora ne osvetlijo, pričarajo pa romantičen ambient na primer svetlobne verige s kroglami, manjše stoječe lučke..

vir: Pinterest

Zelenje

Spet še ena očitna pa vendar res pomembna stvar. Z zelenjem prostoru dodamo življenje, naravo. Izboljšuje splošno počutje in čisti zrak, prav tako pa deluje kot popoln brezčasen dekor, ki se ga nikoli ne naveličamo. Če ga kombiniramo s kakšnimi posebnimi stojali in obešali pa pridobi še dodatno vrednost. Zelenje, ki po mojem mnenju paše v vsak ambient je monstera, fikus, taščin jezik, string of hearts, pilea in še in še bi jih lahko naštevala.

Stene

Prav gotovo imate v stanovanju kakšno steno, ki je ogromna, bela, prazna. In prav takšne stene si lahko opremimo na način, da nam prinašajo veselje in izboljšajo naš interier.

  1. Fotografije

Kot sem že pisala v enem izmed prejšnjih prispevkov, lahko fotografije krasno popestrijo prazno steno. Lahko uporabimo pravilno kompozicijo ali nepravilno, enake ali različne okvirje.

2. Posterji oziroma plakati

V zadnjem času so zelo modni printi grafik. Z lepo kompozicijo in okvirji si lahko pričaramo občutek galerijske stene. Najdete jih na etsy.ju, desenio, v ikei… Predlagam, da izberete skupino preprostih in nenasičenih printov, ki bodo delovali elegantno in umirjeno.

vir: Pinterest

3. Magnetna/kredna stena

Še ena fina zadeva s katero lahko steno popestrimo in naredimo uporabno so magnetne barve in barve za pisanje s kredo. Na ta način si lahko organizacijo vključimo v opremo prostora.

Dekorativna obdelava notranjih površin s funkcionalnim učinkom – Kitchy  World
vir: www.Kitchy world.com

4. Ogledala

Ogledala so super trik tako za dekor, kot za optično povečanje prostora. Lahko izberemo okrogla, podolgovata, deljena – odvisno od učinka, ki ga želimo. S stilskim okvirjem pa deluje kot krasen kos umetnosti. Pozor: vedno bodite pozorni, kaj se v ogledalu odseva.

vit: Pinterest
vir: Pinterest

Tekstili

Zadnja kategorija, ki jo omenjam je najlažja in res lahko spremeni celoten občutek v prostoru. Če izberete barve osnovnih kosov v naravnem lesu, sivinah, črni ali beli lahko s tekstili kadarkoli osvežite svoje stanovanje. Lahko si izberete drzne barve, pastelne, jih kompletno zamenjate ali pa samo barvno shemo zapeljete v drugo smer.

  1. Zavese

Zavese so bile v 90. in še prej nujna oprema vsakega doma. Kasneje so začele počasi izginjati zaradi “zastarelosti”. Kljub vsemu pa so zavese kos opreme, ki ima funkcijo zatemnitve, ustvarjajo nežno svetlobo in delujejo kot nakit za vaša okna. Prav tako so enostaven in eleganten način za deljenje prostora v manjših stanovanjih. Dolge enostavne zavese optično povišajo višino stropa, v kombinaciji z elegantno minimalistično karniso postanejo dekor, ki ga ni za zanemariti. Izogibajte se stilskim detajlom kot so resice, volančki in podobno in bodite pazljivi, da je zavesa dovolj dolga, da se ustvarijo res lepi valovi.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

2. Preproge

Preproga je en izmed pomembnih elementov notranje opreme, ki pa je velikokrat pozabljen. S skrbno izbrano preprogo povežemo elemente v prostoru, mu damo skladnost in toplino. Prav tako z njo vnesemo barvo in strukturo. Pazljivo moramo izbirati glede na material, ki bo ustrezal prostoru, velikost in barvo.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

3. Blazine in posteljnina

Kot zadnje so tu blazine in sicer blazine na stolih, blazine na kavču, blazine na postelji. Verjetno ne rabim posebej razpravljati kako je to najlažja stvar, ki jo lahko zamenjate in spremenite izgled kavča, spalnice, balkona. Kombinacije nevtralnih barv lahko preseka tudi kakšna bolj drzna, prav tako pa se lahko poigramo tudi s strukturo in vrsto tkanine ter izberemo kombinacije.

vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest
vir: Pinterest

Vsako stanovanje se da vsaj delno izboljšati in popraviti. Tudi, če živite v najemniškem stanovanju, si ga poskusite urediti po svoje. Dom je dom tudi, če je začasen. Običajno pridemo do razmerja čas vs. denar. Če imate voljo in čas lahko z minimalnim vložkom dosežete veliko. V kolikor pa tudi finance niso tako zelo omejene, pa lahko prihranite tudi malo časa. Izbira je vaša.

Laura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *